Laminaat is verrassend veelzijdig. Je kunt laminaat-decors krijgen in vrijwel alle kleuren van het spectrum en toepassen in elk interieur. Daarnaast laat laminaat zich ook heel makkelijk combineren met andersoortige vloerbedekkingen. Of jouw stijl nu klassiek, industrieel of ‘Skandinavian’ is dan wel vintage of bohemian, er is altijd wel een laminaat dat bij jouw stijl past.
Op deze pagina gaan we dieper in op de combi laminaat-decor en woonstijl, als ook op de praktische verschillen ertussen.
Laminaat biedt talloze mogelijkheden om uit te kiezen. Het is er in allerlei kleuren en motieven. Je ziet laminaat het vaakst in houttexturen, maar je kan laminaat ook in andere uitvoeringen kopen zoals tegel- of natuursteendecor.
Laminaat met tegelmotief is vanwege de lage prijs en eenvoudig plaatsing een goed alternatief voor een traditionele tegelvloer. Daarnaast zijn er allerlei kleuren mogelijk: van enorm lichte tinten naar wat donkerdere en natuurlijkere kleuren.
Kortom, er is altijd wel een type laminaat dat perfect past bij jouw interieur.
Bij een landelijke woonstijl hoort natuurlijk een vloer met het karakter van echt hout, bij voorkeur met een ruwhouten uitstraling. In dat geval wil je geen “klassieke” gladde laminaatvloer in huis, maar bijvoorbeeld een laminaat XL vloer. Extra breed laminaat met al dan niet extra lange laminaat planken. Of kies voor laminaat met Register Embossing. Daarmee creëer je de ruwe look van een houten vloer terwijl je van alle voordelen van laminaat kunt genieten zoals het gemak van onderhoud en schoonmaken.
Zeg je klassiek, dan denk je waarschijnlijk aan ingetogen kleuren en donkere tinten. Laminaat past perfect in dergelijke interieurs, dankzij kleurmogelijkheden van (licht)grijs tot (donker)bruin. Kies voor een smalle plankoptiek of visgraat legpatroon ingeval je het klassieke karakter van je inrichting nog meer wilt benadrukken.
De Scandinavische woonstijl staat alom bekend om haar overzichtelijkheid, eenvoud en praktische waarde. Kenmerkend voor een Scandinavische inrichting is dan ook de gladde oppervlakte. Het zal je daarom niet verrassen dat laminaat op de grond een perfecte keuze is voor een Scandinavische interieurstijl. Met tinten van whitewash en grijs laminaat krijg je exact dat ruimtelijk gevoel dat hoort bij die stijl.
Laminaat is ideaal voor wanneer je meer gesteld bent op een minimalistische, coole look. Kies daarbij naar meer neutrale houttinten zoals bv. wit, grijs of donkerbruin. Maar kijk vooral wat laminaat met tegellook voor jouw interieur kan doen. Een laminaattype dat er exact hetzelfde uitziet als natuurstenen tegels of als beton, terwijl je nog steeds geniet van die voordelen en comfort van laminaat.
Een bohemian of vintage stijl is 'nonchalant', 'vrij', 'relaxt' en 'kleurig'. Het is een stijl die elementen heeft uit de hippie style van de jaren 60. Kussens met veelkleurige stoffen, rotan, hout zijn allemaal kenmerkend voor deze stijl die je vaak tegenkomt in warmere landen waar alles wat 'laid back' gaat. Ze wordt vooral door reizigers omarmd. Zij nemen graag de Zuid-Europese, Aziatische of Arabische sfeer mee.
Haal het vakantiegevoel in huis met het effect van laminaatplanken met v-groeven, het geluid van hout als je over laminaat loopt, de robuuste look van een extra brede laminaat plank of juist het sleetse van laminaat in steigerplankenlook.
Witte laminaat planken zorgen ervoor dat de ruimte vrijer en nonchalanter oogt. Een witte vloer zorgt ervoor dat de nadruk op het interieur en de decoratie komt te staan. Laminaat in betonlook of leisteentegellook geven een vergelijkbaar effect.
Verschil in dikte van laminaat
Laminaat is beschikbaar in verschillende diktes. De dikte van laminaat varieert tussen de 6mm en 12mm. Over het algemeen geldt: hoe dikker de vloer, hoe minder contactgeluid. Maar let op, een dikke vloer is niet altijd handig. Denk bijvoorbeeld maar aan de ruimte onder de binnendeuren. Hoewel een dikke vloer aantrekkelijker is, kun je ook met een dunnere vloer een goede keuze maken, met name wanneer de basisplaat van sterker HDF is gemaakt. Meer in’s en out’s over de dikte van laminaat.
Laminaat met of zonder ondervloer
Ofschoon er laminaat verkrijgbaar is met een geïntegreerde ondervloer, zul je meestal je laminaat vloer kiezen in combinatie met een ondervloer. Het voordeel hiervan is dat het je extra opties geeft voor het behoud van je laminaat en maximaal comfort. Een goede ondervloer stabiliseert, isoleert en egaliseert, en zorgt maximale geluiddemping en vochtwering. Plaats je geen ondervloer, dan loop je het risico dat je de vloerdelen uit elkaar loopt of dat je het kliksysteem beschadigd. Je krijgt ook last van hard contactgeluid en de vloer voelt hard aan wanneer je erop loopt. Lees hoe je de juiste ondervloer kiest.
Verschil in decors
Het decor is het meest in het oog springende verschil in laminaat. Het decor is simpel gezegd een foto of film, meestal een houtprint maar dat hoeft niet. Er is ook laminaat met het decor van steen of tegel. Het punt van aandacht hierbij is vooral de repetitie. Hoe meer verschil in het patroon per plank zit, hoe lager de repetitie en des te natuurlijker je vloer overkomt.
Verschil in toplaag
Naast het decor is ook de toplaag een belangrijke factor. Die harde, transparante slijtlaag, ook wel ‘overlay’ genoemd, wordt opgebouwd uit meerdere lagen (melamine) hars die onder hoge druk worden samengeperst. Het gaat er dan vooral om of toplaag slijtvast genoeg is en voldoende krasbestendig.
Kijk daarvoor goed naar de zogenaamde gebruiksklasse van het laminaat. Dat is een kwalitatieve indeling op basis van krasbestendigheid en slijtvastheid, beide getest volgens de Europese norm EN 13329.
Laminaat met ingeperst reliëf van houtnerf
De afgelopen jaren is het dankzij nieuwe technieken steeds moeilijker geworden om laminaat te onderscheiden van echt hout. Zo kan nu de toplaag voorzien worden van reliëf waardoor het nog echter lijkt en je een ‘nerf’ kunt voelen. Zelf noesten kunnen in de toplaag worden verwerkt. Dit wordt embossing genoemd.
Register Embossing gaat nog een stapje verder. De structuur in de toplaag volgt precies het dessin van de decorlaag met de foto/film van een houtsoort. Daardoor krijg je een perfecte aftekening van de vloer en meest realistische uitstraling die er is. Als je bijvoorbeeld knoesten ziet, dan kun je ze met de register embossing ook echt voelen.
V-groef of vlakke afwerking
De v-groef is de groef waarmee laminaat de uitstraling van echt hout. Je ziet het schuine kantje van de ene plank aansluiten tegen het schuine kantje van de plank die ertegenaan ligt.
Het tegenovergestelde van een v-groef is een vlakke afwerking en heet ook wel koude sluiting. De planken sluiten dan naadloos aan. Dit geeft een strakke uitstraling.
Er zijn voor- en nadelen aan een V- groef, maar dat geldt ook voor een naadloos sluitende vloer. Alles wat over laminaat met of zonder V-groef lees je hier
Wat wordt bedoeld met delenoptiek of stroken laminaat?
De laminaat plank kan een decor van een enkel houten vloerdeel hebben, maar ook zijn voorzien van een film waarbij meerdere smalle stroken het decor van de plank vormen. In principe hebben planken met een meer delen optiek een levendiger legbeeld dan een plank met een enkel deeloptiek. Drie- en tweestrook optiek per plank komt veel voor, maar ook veelvoudige stroken of vierkanten per plank, zoals bijvoorbeeld bij bamboe-look, is mogelijk. Stroken laminaat wordt glad gelegd.
Hoe werkt een kliksysteem en welke verschillen zijn er?
Kliksystemen zijn lijmvrije verbindingssystemen waarmee laminaat planken aan elkaar worden gekoppeld. Bij normaal kliklaminaat, klik je de planken met de lange zijde aan elkaar. Daarnaast heb je ook snelkliksystemen. Dan klik je (meestal) de kopse kant met je vingers aan de vorige plank vast. Makkelijk en snel zonder hamer of slagblokje. Kliklaminaat is makkelijk te leggen en er kan onmiddellijke gebruik van de gelegde vloer worden gemaakt.
Tip: Let ook op antistatische werking
De betere laminaatsoorten hebben een antistatische werking. De vloer trekt dan minder stof aan en brengt de elektrische lading in de atmosfeer die een kunststofvloer veroorzaakt naar beneden. Lees onze tips over schoonmaken en onderhoud.