Als je laminaatvloer flink is beschadigd en je 'm niet meer kunt repareren met bijvoorbeeld een laminaatvuller zal je 'm moeten vervangen. Dat is zeker het geval wanneer de toplaag en decor kapot zijn. Op deze pagina lees je ons stappenplan voor het vervangen van een laminaatplank. Met een beetje handigheid kun je het gewoon zelf doen. Vraag anders een specialist als je twijfelt.
1. Verzamel het juiste gereedschap
Bereid je voor op het vervangen van een laminaatplank en verzamel eerst het gereedschap dat je nodig hebt zoals een potlood of pen, tape, lijm, inval- of cirkelzaag, een beitel, een stootblok, een trekijzer en een hamer
2. Markeerde beschadigde plank
Markeer de beschadigde plank met een pen of potlood, zodat je straks niet per ongeluk de verkeerde plank verwijdert. Plak de contouren van de beschadigde plank af op de omringende planken zodat deze niet beschadigd raken.
3. Maak je nieuwe plank op maat
Neem de maat van de plank die je wilt vervangen over op je nieuwe plank.
Vergeet niet dat hoe je ook zaagt - met een afkortzaag, cirkelzaag, decoupeerzaag of zaagtafel - je altijd zaagt met de mooie kant naar beneden.
4. Verwijder het onderstel deel van de groef van je nieuwe plank
Om straks de nieuwe plank goed in te kunnen inpassen en lijmen moet het onderste deel van de groef worden verwijderd.
Kijk goed op de kopse kanten van de plank hoe diep de groef is en markeer deze diepte op de onderzijde van de plank. Teken een zaaglijn tussen deze twee punten. Zaag dan met de invalzaag dit onderste deel van de groeven van de nieuwe plank.
Stel je invalzaag goed af. We wilt niet per ongeluk de bovenkant van de groef raken/afzagen.
5. Maak midden op de beschadigde plank twee zaagsnedes
Zaag inkepingen richting de hoeken van de plank, en laat de andere kant van de inkepingen kruisen met de lengte groeven.
5. Zaag twee gelijke lengte groeven midden op de beschadigde plank
Met een laminaatsnijder kun je stofvrij en ook belangrijk, zonder herrie, makkelijk laminaat op de juiste lengte afsnijden. Wanner je gebruik maakt van een opvangbak onder de laminaatsnijder, blijft je ondervloer helemaal schoon en hoef je niet bang te zijn dat er eventueel vergeten laminaatafval onder de nieuwe vloer verdwijnt.
De voordelen van een laminaatsnijder
✔Stofvrij
✔Geen vervelende herrie
✔Sneller dan zagen
✔Geen elektriciteit nodig
✔Opvangbak
Laminaatsnijder huren of kopen?
Wanneer je eenmalig laminaat gaat leggen/repareren is het kopen van een laminaatknipper niet direct een handige investering. Wanneer je veel klust of op termijn meer ruimtes in je woning van laminaat wil voorzien, is een laminaatsnijder de investering meer dan waard. Er zijn er ook veel partijen waar je een laminaatsnijder kunt huren.
Toe aan een nieuwe vloer? Bekijk onze all inclusive deals voor Laminaat en Leggen.